![Babușca](babusca.jpg) |
- Denumire:
Babușcă (Rutilus rutilus)
- Denumire populară:
Bălos, Ocheană, Roșioară bălană, în engleză:
- Familia:
Cyprinidae
- Răspândire în România:
In tara noastra se intalneste in numar mai mic sau mai mare in aproape toate lacurile naturale (Lacul Rosu, Snagov, Caldarusani, Scrovistea, lacurile bucurestene, etc.), in cele artificiale (lacurile de acumulare, toate iazurile din Moldova si Transilvania, lacul Bicaz etc.), pe tot cursul Dunarii in Delta, precum si in aproape toate raurile de ses, in canale etc.
|
- Caracteristici:
Lungime: 20 - 30 cm.
Greutate: .
Aspect: .
Se hrănește cu: .
- Pescuit:
Babusca nu este un peste pretentios se poate pescuit la: - Larva rosie, libelule, viermusi de carne, seminte de canepa, boabe verzi de mazare, cartof, miez de paine, mamaliga, rame, insecte mici.
Pescuitul babustii pretinde neaparat o nadire de fund,de apel si una de excitatie,amorsaje care trebuie facuta cu toata atentia.S-a dovedit ca samanta de canepa inmuiata este cel mai eficace element al unei nade pentru babusca,asa ca o vom folosii in permanenta,amestecata fie cu miez de paine,cand momim cu cocolos de paine,fie cu putin terci de cartof,cand avem cartof in varful carligului. Cand intrebuintam viermii de namol sau viermusii,este necesar sa amestecam in plamadeala nadei si acesti viermisori.Rezultatele se vor simtii imediat. Alegerea locului de pescuit este destul de insemnata. Pescuind din barca,o vom cauta in locurile cu vegetatie bogata,in ochiurile goale ale covoarelor de lintita,printre nuferi,de-a lungul vegetatiei,la marginea palcurilor si peretilor de stuf si papura,in ochiurile de apa linistita,facute langa incrucisarea micilor paraiase care traverseaza o zona mlastinoasa.In apele curgatoare si in canale o gasim numai langa maluri cu vegetatie.
|