![Anghila](anghila.jpg) |
- Denumire:
Anghila (Anguilla Anguilla)
- Denumire populară:
Anghilă, Șarpe de pește, Pește șarpe, Săgeată, în engleză: Eel, European Eel
- Familia:
Anguillidae (anghile de apă dulce)
- Răspândire în România:
Este rar întâlnită, iar o densitate mai mare o are în Dunăre și Marea Neagră.
|
- Caracteristici:
Lungime: poate ajunge la o lungime de 1,5 m, dar cel mai des se găsesc exemplare cu dimensiuni între 50-80 cm.
Greutate: 1-3 kg, dar poate ajunge până la 6,5 kg.
Aspect: Forma corpului este asemănătoare cu cea a unui șarpe și este acoperit cu un mucus care o face să fie foarte
alunecoasă. Culoarea corpului variază de la nuanțe de verde-maslinii și până la negru închis / negru argintiu, cu nuanțe de gălbui pe burtă.
Are o singură aripioară de jur împrejurul corpului, de la cea dorsală până la cea anală, incluzând și caudala, numărând în total peste 500 radii.
În plus mai are aripioarele laterale, foarte mici în comparație cu restul corpului.
Se hrănește cu: râme, larve, creveți, crustacee, pești.
- Pescuit:
Preferând apa mai adâncă și mai circulată (ex.: canale), anghila se ascunde de regulă în nisip, pentru a nu fi localizată
și vânează în general noaptea, mâncând tot ce prinde pe fundul apei. De regulă este prinsă accidental, în timp ce
se pescuiesc alte tipuri de pești, dar cel mai adesea la râmă.
|